Evalueren [praten over boeken, over lezen, ...]

leesdomino
Alle leerlingen zitten aan de bank in de klas. Eén leerling begint met bijvoorbeeld te zeggen "Ik lees graag een boek dat grappig is." Iemand die daarmee akkoord is, geeft de eerste persoon een hand. De aangesloten persoon gaat verder met bijvoorbeeld "Ik lees graag een boek dat zich afspeelt in de toekomst." Weer sluit een gelijkgezinde aan. Zo gaat het verder tot uiteindelijk rond de klas een kring gevormd is die zich sluit. Je kan als leerkracht op geregelde tijdstippen kort ingaan op wat er gezegd werd. Zo ben je op een leuke manier aan het praten over boeken en wek je motivatie bij de leerlingen. Ze leren elkaars interesses op die manier ook beter kennen.

leesdomino
.jpg)
stoelendans rond leeservaringen of rond leesproces
Voorbeeld: 19 leerlingen + leerkracht
19 stoelen staan in een kring en 1 stoel staat in het midden van de kring. De leerkracht gaat op de stoel zitten in het midden van de kring en zegt: "Ik hou van lezen in mijn bed." Iedereen die ook van lezen in zijn bed houdt, staat recht en wisselt van plaats. De leerkracht neemt een plaats in de kring en het kind dat geen plaats heeft, gaat zitten in het midden van de kring. Deze leerling zegt op zijn beurt: "Ik hou van boeken van Roald Dahl." Enzovoort ...
.jpg)
leeskaarten
Wil jij je leerlingen functioneel leesvaardig maken? Investeer dan in leesplezier, want leerlingen die graag lezen, lezen meer en worden betere lezers. Uitstekend leesonderwijs vraagt een hoge betrokkenheid van de leerkracht én de leerling bij het leesproces.. Deze 7 leeskaarten helpen je om de boekensmaak van jouw klas in beeld te brengen. Experimenteer een jaar met de leeskaarten en observeer de effecten in jouw klas!
Hier kan je de leeskaarten van de afgelopen jaren downloaden:
.jpg)
vragenspel van Chambers
Een spel met als hoofddoel praten over boeken door vragen en antwoorden.
Aidam Chambers is een Britse schrijver, ex-leerkracht en een bevlogen leesbevorderingsexpert. Hij ontwikkelde een aanpak om op een inspirerende manier met kinderen over boeken te praten.
Enkele belangrijke uitgangspunten van zijn aanpak zijn:
-
Gesprekken over boeken zijn gericht op het plezier in lezen te versterken. Dit betekent dat niet alleen de inhoud van het verhaal centraal staat, maar ook wat het verhaal betekent voor kinderen. Er worden geen kennisvragen gesteld. De kinderen kunnen niets ‘fout’ antwoorden.
-
Het gesprek heeft een natuurlijk karakter. Er wordt geen vragenlijstje afgewerkt. Als leerkracht breng je het gesprek op gang of geef je het een nieuwe wending met gerichte vragen. Je gaat in op de antwoorden en reacties van de kinderen, je vraagt kinderen op elkaar te reageren en je volgt de kinderen in hun gedachtegang.
-
Als leerkracht heb je voldoende kennis van kinderboeken om een goed inhoudelijk gesprek te voeren en om vergelijkingen met andere boeken en schrijvers te maken.​

Een beknopte handleiding en vraagkaartjes om in de klas te gebruiken vind je hier:
​
Benieuwd naar wat hij te zeggen heeft? Een lezing en een workshop uit 2014 vind je op Youtube: